Комунальний заклад
Чернівецький обласний центр
національно-патріотичного виховання
туризму, краєзнавства та екскурсій
учнівської молоді

12:36
Підсумки пішохідного чемпіонату
ЧЕМПІОНАТ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ З ПІШОХІДНОГО ТУРИЗМУ
63 ОБЛАСНІ ЗМАГАННЯ СЕРЕД УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ
СТАРШОЇ ВІКОВОЇ ГРУПИ

Чернівецький обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді 09 - 14 червня 2019 року провів 63 обласні змагання з пішохідного туризму серед учнівської молоді старшої вікової групи 2002-2006 років народження. Змагання відбулися в мальовничому куточку Буковинських Карпат на околицях міста Вижниця.

Змагалися спортсмени на дистанціях ІІІ класу: «Смуга перешкод» особисто-командна та «Крос похід» командна. Під час змагань учасники продемонстрували хорошу фізичну підготовку, спритність, витривалість та високий рівень туристської майстерності.

«Смуга перешкод» особисто-командна, ІІІ клас складності. Це динамічна дистанція на якій спортсмени якомога швидше повинні були подолати ряд технічних етапів: «Траверс схилу», «Спуск по схилу», «Підйом по схилу», «Навісна переправа через яр», «Переправа по колоді через яр», «Траверс скельної ділянки» «Переправа по мотузці з перилами», «Спуск по вертикальних перилах (Дюльфер)», «Підйом по вертикальних перилах» . Організатори запропонували учасникам цікавий формат дистанції з проміжними фінішами та з можливістю перевести подих, упорядкувати спорядження. Оригінальним та видовищним виявився етап вертикальний підйом, до якого дісталися тільки найсильніші і технічно підготовлені спортсмени, які не розгубилися перед п’ятнадцяти метровою висотою, незважаючи на фізичне виснаження з посмішкою досягали фінішу. Слід зазначити, що від кожного району мали можливість стартувати по 8 учасників.

Серед юнаків на цій дистанції перемогу здобув Андрій Лукій, вихованець Сторожинецького ЦДЮТ, друге місце здобув Павло Дудка, третю сходинку посів - Дмитро Ткач обидва є вихованцями Глибоцького ЦТКСЕУМ.

Серед дівчат чемпіонкою області стала Світлана Храновська – вихованка Глибоцького ЦТКСЕУМ, срібло виборола Тетяна Симинюк з міста Чернівців, бронзову медаль здобула Валентина Дущак представниця Глибоцького ЦТКСЕУМ.

У командному заліку, до якого зараховувалися 4 кращі результати хлопців та 2 кращих результати дівчат, впевнено перемогу отримала команда Глибоцького району, друге місце виборола команда Новоселицького району, представники Сторожинецького району посіли третю сходинку.

Дистанція «Крос похід» - довга дистанція ІІІ класу складності. Команди долали шести кілометровий маршрут пересічною гірською місцевістю по спортивній карті з численними локальними та технічними етапами. Учасники переправлялися через гірську річку по навісній переправі, долали вертикальний спуск крутим схилом, організовували страховку для броду через річку Виженка, спускалися круто похилою переправою зі скелі, рятували умовно травмованого учасника, для якого потрібно було з жердин та спеціального спорядження змайструвати жорсткі ноші, укласти потерпілого і транспортувати по пересіченій місцевості на ношах. Маршрут пролягав у лісовому масиві поблизу села Виженка та міста Вижниця. На цій дистанції найкращий результат продемонструвала команда Глибоцького району, ІІ місце посіла команда Сторожинецького району, ІІІ місце здобула команда Сокирянського району.

У цікавій та напруженій боротьбі переможцями 63 обласних змагань з пішохідного туризму серед учнівської молоді у загальнокомандному заліку на дистанціях ІІІ класу стали учасники команди Глибоцького району, тренер команди – Дмитро Вікторович Сандул; на другому місці спортсмени Сторожинецького району, тренер – Світлана Михайлівна Дробницька; третє місце посіла команда Сокирянського району, тренер – Микола Миколайович Гонца. Переможців змагань нагороджено кубками, медалями, грамотами Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА та грошовими сертифікатами магазину «Gorgany» - директор Іван Киселиця.

Роботу ГСК очолював Головний суддя, керівник гуртків з пішохідного туризму Чернівецького ОЦТКЕУМ – Андрій Васильович Федорюк, службою секретаріату керувала головний секретар, методист ЧОЦТКЕУМ – Альбіна Василівна Стріхар, цікаві дистанції спланував і реалізував у життя заступник головного судді з дистанцій, керівник гуртка з пішохідного туризму – Павло Дмитрович Ткачук та його браві хлопці з служби дистанцій. Об’єктивне та професійне суддівство змагань забезпечила суддя з суддівства, керівник гуртків Глибоцького ЦТКСЕУМ Наталія Василівна Шелепюк, забезпечення спортивними картами, програмне обчислення результатів та комп’ютерний супровід здійснював заввідділом ЧОЦТКЕУМ – Ігор Анатолійович Омельченко, безпеку 63 обласних змагань з пішохідного туризму забезпечував суддя з безпеки, начальник Гірського пошуково-рятувального відділення Аварійно-рятувальної частини, Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Чернівецькій області Володимир Віколович Дячук.

Важливо відзначити, що у зв’язку із затвердженням Федерацією спортивного туризму України нової редакції Технічного регламенту змагань з пішохідного туризму, з метою підготовки та підвищення кваліфікації суддів зі спортивного (пішохідного) туризму та роз’яснення основних змін суддівства змагань Чернівецький ОЦТКЕУМ за підтримки Федерації спортивного туризму провів обласний семінар-практикум для керівників гуртків, тренерів, представників та суддів з пішохідного туризму 12-14 квітня (теоретична частина) 16 травня, 09 – 10 червня (практична частина).

У семінарі взяли участь представники міста Чернівців, Вижницького, Глибоцького, Заставнівського, Новоселицького, Сокирянського та Сторожинецького районів, а також керівники гуртків та старші вихованці ЧОЦТКЕУМ.

Відповідно до затвердженої програми роботи семінару практичну частину учасники проходили під час обласних змагань з пішохідного туризму серед учнівської молоді молодшої та старшої вікових груп, це стало запорукою якісного рівня суддівства цьогорічних змагань з пішохідного туризму, про що свідчить відсутність протестів, а також численні слова вдячності представників та тренерів на адресу всієї суддівської колегії.

Президент федерації спортивного туризму Чернівецької області В.В.Скрипник вручив слухачам семінару довідки про участь у семінарі та Сертифікати, що засвідчують підвищення кваліфікації суддів зі спортивного (пішохідного) туризму.

Головна суддівська колегія змагань з пішохідного туризму бажає усім міцного здоров’я, спортивної вдачі, цікавих спортивних походів, миру, результативних тренувань та яскравих перемог.

Фотоальбом

Результати

Галина Федорюк,
заступник директора


Альбіна Стріхар,
методист
Переглядів: 510 | Додав: O_o | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
avatar