Комунальний заклад
Чернівецький обласний центр
національно-патріотичного виховання
туризму, краєзнавства та екскурсій
учнівської молоді

14:43
Підсумки експедиції «Мій рідний край»
Підведено підсумки проведення обласних етапів
Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край»
та Чемпіонату України зі спортивних туристських походів
серед учнівської та студентської молоді

Що може бути краще, ніж крокувати з рюкзаком гірськими стежками і милуватися неповторними пейзажами разом зі своїми наставниками? Або грати на зеленій галявині біля струмка з однолітками? Або відчути себе важливим і «дорослим», допомагаючи дорослим розводити багаття та обладнувати місце для ночівлі у справжньому поході. З метою виховання дітей та молоді засобами туризму і краєзнавства, виявлення юних обдарувань та сприяння розвитку їх творчої особистості Чернівецьким обласним центром туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді проведено обласні етапи вище зазначених туристсько-краєзнавчих експедицій та походів, здійснених у 2020/2021 навчальному році.

На обласному етапі Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край» представлено шість ступеневих звітів туристсько-краєзнавчих експедицій, що подали представники: Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді робота «Подорож у край едельвейсів» керівник - Нітушка Ю.Г. та звіт «Рухотин – перлина на Дністрі» керівник - Козачок Н.С.; звіт Старововчинецького ліцею Кам’янецької територіальної громади «У пошуках червонокнижних рослин» кепівник - Щур Р.В.; пошукова робота Центру позашкільної освіти Новоселицької територіальної громади «Вивчення гідрологічних об’єктів свого краю» керівник - Дімітраш С.В.; дослідницькі проекти Сторожинецького центру дитячо-юнацької творчості «Скарб Тернопільщини: Джуринський водоспад» та «Мальовничість Буковинських Карпат: Соколине Око – місця захованих скарбів» керівник - Дробницька С.М.

На обласному етапі Чемпіонату України з туристських спортивних походів серед учнівської та студентської молоді представлені звіти про ступеневі та категорійні походи з пішохідного туризму, що подали представники Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді, Старововчинецького ліцею Кам’янецької територіальної громади, Сторожинецького центру дитячо-юнацької творчості, Центру позашкільної освіти Новоселицької територіальної громади.

Похід 3 ступеня складності (керівник Нітушка Ю.Г.) проведено фізико-географічниим районом – Покутсько-Буковинські Карпати, пройдено Мармароський кристалічний масив (хребет Чорний Діл). Маршрут походу 3 ступеня складності (керівник Щур Р.В.) прокладений Мармароським масивом та частиною Чорногірського хребта Українських Карпат. Ступеневий похід (керівник Гульпе В.В.) здійснено територією колишнього Новоселицького району. Некатегорійний похід 2 ступеня складності (керівник Дробницька С.М.) було сплановано в районі Чорногірського хребта Українських Карпат.

Пішохідний похід І категорії складності (керівник Ткач Д.В.) пролягав через два фізико-географічні регіони Українських Карпат: Буковинські Карпати (перевал Шурдин – хребет Красний Діл – хребет Голеча - хребет Творилець), Гринявські гори (полонина Гостів – полонина Луковиця – гора Скупова – полонина Кринта). Нитка маршруту походу ІІ категорії складності (керівник Баловсяк В.І.) пролягала через масив Центральні Горгани, що простягається через Івано-Франківську та Закарпатську область.

Серед кращих слід відмітити звіти Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді, Старововчинецького ліцею Кам’янецької територіальної громади. Водночас, у звітах Сторожинецького центру дитячо-юнацької творчості та Центру позашкільної освіти Новоселицької територіальної громади судді виявили порушення умов Інструкції від 02.10.2014 №1124 щодо організації та проведення туристських спортивних походів з учнівською та студентською молоддю.

До складу суддівської колегії І туру Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край» входили: Бучко Жанна Іванівна, докторка географічних наук, завідувачка кафедри соціальної географії та рекреаційного природокористування ЧНУ імені Ю.Федьковича, Дребот Тетяна Володимирівна, завідувачка відділу краєзнавства та національно-патріотичного виховання КЗ «Чернівецький обласний центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді», Прокопчук Ірина Олександрівна, керівниця гуртка КЗ «Чернівецький обласний центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді».

Склад суддівської колегії обласного етапу Чемпіонату України з туристських спортивних походів серед учнівської та студентської молоді: Головний суддя – Дудка Анатолій Петрович, директор Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді, головний секретар – Федорюк Галина Олексіївна, в.о. директора КЗ «Чернівецький обласний центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді», фахівець з пішохідних походів, суддя - Сандул Дмитро Вікторович, член пішохідної комісії Чернівецької обласної Федерації спортивного туризму.

За результатами судіввства звітів, І місце вибороли туристські групи:
- Кам’янецької територіальної громади за звіт про експедицію з географічного краєзнавства «У пошуках червонокнижних рослин», керівник групи Щур Р.В.;
- Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді за звіт про пішохідний похід ІІІ ступеня складності, керівник групи Нітушка Ю.Г.;
- Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді за пішохідний похід І категорії складності, керівник групи Ткач Д.В.;
- Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді за пішохідний похід ІІ категорії складності, керівник групи Баловсяк В.І.;

ІІ місце посіли туристські групи:
- Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді, за звіт про експедицію з екологічного краєзнавства «Подорож у край едельвейсів», керівник групи Нітушка Ю.Г.;
- Кам’янецької територіальної громади за звіт про пішохідний похід ІІІ ступеня складності, керівник групи Щур Р.В.

ІІІ місце зайняли туристські групи:
- Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді за звіт про експедицію з етнографічного краєзнавства «Рухотин – перлина на Дністрі», керівник групи Козачок Н.С.
- туристської групи учнів Новоселицького ліцею та Новоселицької гімназії за звіт про велосипедний похід ІІ ступеня складності, керівник групи Княгницький І.М.

Принагідно наголошуємо, що керівники походів учнівських груп повинні реєструвати заплановані походи у маршрутно-кваліфікаційній комісії Чернівецького обласного центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді (м. Чернівці, вул. Переяславська, 7г), за 10 днів до виходу на маршрут.

Вітаємо учасників, які посіли призові місця на обласних етапах, бажаємо перемоги на Всеукраїнському рівні.

В.о. директора – Галина Федорюк
Методист – Таїсія Полич

Наказ ДОН про підсумки експедиції.
Переглядів: 207 | Додав: O_o | Рейтинг: 2.5/4
Всього коментарів: 0
avatar