Комунальний заклад
Чернівецький обласний центр
національно-патріотичного виховання
туризму, краєзнавства та екскурсій
учнівської молоді

16:13
Підсумки конкурсу «Край, в якому я живу»
Підсумки обласного етапу Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів
музеїв закладів освіти «Край, в якому я живу»

Чернівецьким обласним центром туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді 27-28 січня 2022 року на інтернет-платформі Zoom було проведено І (обласний) тур Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв закладів освіти «Край, в якому я живу».

Конкурс має за мету виховання любові до рідного краю, бережливого ставлення до історії, духовної спадщини українського народу, розвитку музейної справи в закладах загальної середньої та позашкільної освіти.

Юні екскурсоводи в режимі онлайн провели екскурсії та підготували відео-матеріали, що висвітлюють цікаві історичні події минулого та кропітку роботу музеїв закладів освіти області:
- Опришенський музей археології та етнографії імені М. Гакмана Опришенської ЗОШ І-ІІІ ступенів Глибоцької територіальної громади;
- історико-етнографічний музей Йорданештського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Карапчівської територіальної громади;
- музей Новоселицької гімназії Новоселицької територіальної громади;
- «Шебутинецький краєзнавчий музей» опорного закладу «Шебутинецький ліцей» Сокирянської територіальної громади;
- етнографічний музей «Народна скарбниця» Сторожинецького центру дитячо-юнацької творчості Сторожинецької територіальної громади;
- Садгірський музей історії школи Чернівецької ЗОШ № 38 Чернівецької міської ради;
- Чернівецького музею «ветеранів війни в Афганістані» та ветеранів АТО, Чернівецької ЗОШ №28 Чернівецької міської ради.

Оцінювало учасників кваліфіковане журі, до складу якого входили провідні фахівці Чернівецького обласного краєзнавчого музею - Ротар Оксана Василівна, Данчук Ірина Іванівна та Косован Людмила Василівна.

Перемогу серед музеїв військово-історичного профілю здобула екскурсовод Атодиресе Анна, вихованка Чернівецького обласного центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді з екскурсією «Військова форма, як засіб виховання патріотизму», керівник Нізохін Дмитро Павлович.

Найкращими серед музеїв історичного профілю були визнані:
І місце – Русой Еріка, вихованка КЗ «Центр позашкільної освіти» Новоселицької територіальної громади, з екскурсією «Стежками давнини і сьогодення», керівник - Владимирська Раїса Феодосіївна;
ІІ місце – Якубина Олег, учень ОЗ «Шебутинецький ліцей» Сокирянської територіальної громади, з екскурсією «Історичними пам’ятками села Шебутинці», керівник - Якубина Сергій Іванович.;
Серед музеїв етнографічного профілю перемогла екскурсовод Бойченюк Софія, вихованка Сторожинецького Центру дитячо-юнацької творчості Сторожинецької територіальної громади, з екскурсією «Збережемо минуле для майбутніх поколінь», керівник - Даскалюк Людмила Дмитрівна.

Всі учасники конкурсу продемонстрували високий рівень володіння краєзнавчим матеріалом, вміння донести до слухачів зміст екскурсій, поглиблені знання щодо методів і форм музейної роботи, вміння працювати з історичними документами і першоджерелами. Також вагомий внесок у залучення учнівської молоді до туристсько-краєзнавчої, пошуково-дослідницької та екскурсійної роботи, підготовки матеріалів та юних екскурсоводів до конкурсу зробили керівники музеїв та краєзнавчих гуртків при закладах освіти області. Дякуємо учасникам за якісну підготовку матеріалів та цікаві екскурсії. Бажаємо успіхів в роботі музеїв при закладах освіти!

Методист відділу
краєзнавства та національно-
патріотичного виховання
Чернівецького ОЦНПВТКЕУМ
Наталія КОВАЛЬ
Переглядів: 210 | Додав: O_o | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar