Комунальний заклад
Чернівецький обласний центр
національно-патріотичного виховання
туризму, краєзнавства та екскурсій
учнівської молоді

14:42
Туристсько-краєзнавчий вебінар
Вебінар з відповідальними за розвиток туристсько-краєзнавчої діяльності
у міських, сільських, селищних територіальних громадах
Чернівецької області

21.01.2021 на Інтернет-платформі Zoom Обласним центром туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді було проведено вебінар з відповідальними за туристсько-краєзнавчу діяльність в ОТГ.

З вітальним словом звернулася директорка закладу Ганна Коновалова.

У нараді взяли участь представники 38 територіальних громад.

Про підсумки проведення обласних етапів Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край» та про Чемпіонат України зі спортивних туристських походів серед учнівської та студентської молоді розповіла заступниця директора з НВР – Галина Федорюк. Було наголошено, що на обласний етап Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край» були представлені ступеневі та категорійні звіти про пішохідні, водні та велосипедні туристсько-краєзнавчі експедиції. Подали звіти представники Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді, Заставнівського міського центру еколого-естетичної творчості та юнацтва, Новоселицького районного центру спорту, туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді, Сокирянського районного центру творчості дітей та юнацтва і Чернівецького обласного центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді. На обласний етап Чемпіонату України з туристських спортивних походів серед учнівської та студентської молоді були представлені звіти про ступеневі та категорійні походи з пішохідного, водного та велосипедного туризму.

Маршрути походів пролягали Українськими Карпатами, річками Дністер та Черемош. Нитки маршрутів велосипедних походів прокладені територією Чернівецької області. Серед кращих слід відмітити звіти про походи, що подані керівниками туристсько-краєзнавчих гуртків Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді, Новоселицького районного центру спорту, туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді, Сокирянського районного центру творчості дітей та юнацтва.

Заступниця директора з НМР - Наталія Омельченко надала детальну інформацію про стан мережі гуртків туристсько-краєзнавчого та національно-патріотичного спрямування в області.

Слід наголосити, що нормативно-методичною основою освітнього процесу будь-якого туристсько-краєзнавчого гуртка є наявність навчальної програми, що відповідає сучасному рівню розвитку позашкільної освіти. У 2020/2021 навчальному році гуртки з 6 годинним навантаженням працюють за навчальними програмами, затвердженими Міністерством освіти і науки України, лист від 14.07.2017 №1/11-7081. Також працюють за програмами, що Схвалені Науково-методичною комісією з позашкільної освіти від 25.05.2018 №1, лист ІМЗО від 06.06.2018 №22.1/12-Г-316 (315, 310).

Ряд гуртків працюють за авторською програмою військово-патріотичного напряму «Джура», автори-укладачі – методист, керівник гуртків Мельничук В.П., методист ІППОЧО – Коноплянко Ю.Б.; за авторською навчальною програмою «Скелелазіння», автор-укладач - керівник гуртків Соваж О.Є. Гуртки з 9 годинним тижневим навантаженням діють за авторськими програмами: «Пішохідний туризм», автори-укладачі - керівник гуртків Федорюк А.В. та заступник директора з НВР Федорюк Г.О.; «Спортивне орієнтування», автор-укладач - заввідділом, керівник гуртків – Омельченко І.А. Зазначені авторські програми педагогів Чернівецького обласного центру туризму схвалені Науково-методичною радою Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області (Протокол №4 від 20.12.2016 року); «Історичне краєзнавство», автор-укладач керівник гуртків – Нізохін Д.П., схвалена Науково-методичною радою ІППОЧО (Протокол №4 від 19.12.2017 року)

Про основні аспекти проведення обласного етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл(«Джура»)» детально розповів методист центру – Віталій Мельничук. Обговорили поетапно кожен конкурс для старшої та середньої вікових груп, дізнались про нововведений конкурс «Військовий рукопаш», який буде проводитись у формі показового виступу. Повідомив про II обласний етап дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл(«Джура»)», що відбудеться в рамках наметового табору з таких вікових категорій: (середня 11-14р.; старша 15-17р.). Для наймолодшої вікової категорії (Котигорошки) залишається конкурс звітів про роботу роїв.

Щодо умов проведення Х зльоту юних туристів-краєзнавців Чернівецької області надала інформацію методистка центру - Наталія Коваль, звернула увагу на особливості проведення зльоту, що відбудеться 24-25 лютого 2021 в режимі онлайн, детально розповіла про окремі види програми зльоту, порядок захисту робіт, вимоги до підготовки матеріалів.

Про умови функціонування туристсько-краєзнавчого напряму та про особливості співпраці з керівниками територіальних громад, поділились власним досвідом наші колеги: директор Новоселицького районного центру спорту, туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді – Георгій Злей, та керівник гуртків, організатор туристсько-спортивних масових заходів Сокирянського районного центру творчості дітей та юнацтва – Микола Гонца.

Важливо, щоб у 2020/2021 навчальному році відповідальні за розвиток туристсько-краєзнавчого напряму продовжували працювати над вирішенням педагогічної проблеми, що зорієнтована на підвищення ефективності та результативності національно-патріотичного виховання й туристсько-краєзнавчої роботи в області, а саме «Соціалізація учнівської молоді в умовах реформування та гуманізації освіти, формування і розвиток свідомої особистості з громадською позицією патріота України».

заступниця директора з НВР – Галина Федорюк
методист – Таїсія Полич
Переглядів: 268 | Додав: O_o | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar