Комунальний заклад
Чернівецький обласний центр
національно-патріотичного виховання
туризму, краєзнавства та екскурсій
учнівської молоді

13:30
Завершився чемпіонат "Парки Буковини"
В щорічному календарі цікавих заходів постійну прописку отримав чемпіонат області зі спортивного орієнтування «Парки Буковини». Останній, двадцять четвертий чемпіонат, повністю виправдав сподівання своїх учасників на яскравий захід, який неможливо пропустити. На старти змагань щодня виходило понад 230 учасників з 8 районних збірних та 28 клубних команд. Традиційно сильні райони, Глибоцький, Новоселицький, Сокирянський, Заставнівський, Вижницький та місто Чернівці, піклуючись про розвиток цього важливого прикладного виду спорту, представили в клубному заліку свій найближчий резерв з декількох команд. Сильними суперниками для місцевих команд стали чотири команди з Харкова та Дніпра, які активно включилися в спортивну боротьбу і склали потужну конкуренцію буковинським спортсменам.

Протягом двох днів судді чемпіонату області зі спортивного орієнтування "Парки Буковини" оцінювали навички молодих спортсменів у орієнтуванні та біговій підготовці. Дводенні змагання різко контрастували між собою за умовами та складністю дистанцій.

Першого дня організатори відкрили для орієнтувальників Буковини новий район. Складання карти – трудомісткий та творчий процес, який може дозволити собі далеко не кожний колектив організаторів змагань. Звичайно свіжі карти складають до чемпіонатів країни, але рівень проведення обласного чемпіонату «Парки Буковини» вже давно з ними зрівнявся. Використання нових карт дозволяє в повній мірі забезпечити рівні та чесні умови спортивної боротьби для всіх учасників, виключаючи ефект «рідних стін». На рівних можуть змагатись як чернівчани, так і гості міста. Складена спеціально до цих змагань карта включала прибережну смугу Прута з прилеглими великими територіями колишніх підприємств цукрового та спиртзаводу. Залишені без догляду галявини швидко заросли де суцільними чагарниками, а подекуди і реальним лісом. Знайти свій контрольний пункт, що сховався від очей в глибокій ямі або за щільними кущами було досить складно.

Свій високий клас цього дня продемонстрували Кметь Анастасія, Бурдяк Вікторія, Кметь Ірина, Марченко Ганна, Нігда Роман, Колчанов Олександр (Чернівці), Мартинов Нікіта (Дніпро), Гуцул Анастасія, Баловсяк Володимир (Глибоцький район), Андрусяк Андрій (Заставнівський район). Змагальні дистанції другого дня пролягли парком «Жовтневий» та навколишнім житловим масивом. Арена змагань зручно розташувалась на території школи №6.

Орієнтування в багатоповерховій забудові одночасно просте і складне. На відміну від попереднього дня, тут набагато легше було орієнтуватися, але кожна секунда затримки чи невеличка помилка можуть коштувати декількох позицій в підсумковому протоколі.

За спортсменами з компасами та картами в руках, що зосереджено прокладали кожен свій маршрут та стрімко проносились алеями, із цікавістю спостерігали відвідувачі парку. Люди постарше та з досвідом пояснювали молодшим, що відбувається навколо них. Контрольні пункти приваблювали не тільки спортсменів. Перехожі залюбки влаштовували на їх фоні цілі фото сесії. Тож крім безпосереднього змагання за найкращий результат учасники змагань зробили видовищну презентацію свого улюбленого виду спорту.

Найшвидше за своїх однолітків подолали свої дистанції Кметь Анастасія, Ількова Ольга, Нігда Роман, Нігда Юрій, Брандель Нікіта (Чернівці), Терехова Марія, Данькова Олена, Скомороха Максим (Харків), Проданюк Вероніка (Сокирянський район), Баловсяк Володимир (Глибоцький район).

За підсумками двох днів змагань суддівська колегія визначила призерів серед територій Чернівецької області. Перше місце посіла Глибоцька збірна, друге – збірна Чернівців, третіми стали сокирянські орієнтувальники.

В клубному заліку впевнено перемогли спортсмени обласного центру туризму, срібні та бронзові командні нагороди вибороли їх суперники з Червонодібровського навчально-виховного комплексу та гості з команди «Майстер» (м. Дніпро).

Принагідно дякуємо за організаційну підтримку директору школи №6 Віктору Дем'янчуку та новому очільнику КП «Парк Жовтневий» Юрію Воронці, завдяки яким учасники змагань отримали зручні та безпечні арени змагань.

Результати, відео та фотографії зі змагань можна передивитись на сторінці чемпіонату "Парки Буковини"
Переглядів: 393 | Додав: O_o | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
avatar