Комунальний заклад
Чернівецький обласний центр
національно-патріотичного виховання
туризму, краєзнавства та екскурсій
учнівської молоді

18:56
Зустріч з ветеранами бойових дій

Обпалені війною

В грудні 2018 року, в рамках відзначення 39-річниці з Дня введення радянських військ з Афганістану, відбулися екскурсії учнів в Чернівецький музеї «ветеранів Афганістану» (воїнів-інтернаціоналістів) та учасників антитерористичної операції.

Музей «ветеранів Афганістану» (воїнів-інтернаціоналістів) та учасників АТО розташований в Чернівецький ЗОШ І-ІІІ ст.. № 28, де протягом грудня було проведено 26 екскурсій серед учнів 1-11 класів та гостей школи. Екскурсії проводив гурток історичного краєзнавства ОЦТКЕУМ, який постійно діє при музеї. Традиційно гуртківці в військовій формі різних часів проводять дивовижну подорож по сторінкам історії, зокрема, історії війни Радянського Союзу в Демократичній Республіці Афганістан(1979-1989 рр.).

В рамках проведення екскурсій відбулося засідання гуртка історичного краєзнавства, де був присутній ветеран-інтернаціоналіст, учасник бойових дій в Афганістані, секретар міської організації УСВА Дедела Олександр Григорович. Обговорювались питання проблем патріотичного виховання та романтики ратної праці нинішнього покоління захисників Батьківщин. Визначилися і питання необхідності виховання сучасної молоді, як тих хто згодом буде виконувати свій конституційний обов’язок громадянина України в лавах збройних сил держави.

Вже традицією стало відзначення святкування річниці введення радянських військ в Афганістан. Гуртківцями було підготовлено зустріч з ветеранами тих подій. За круглим столом, за філіжанкою ароматного чаю та кави, йшла цікава бесіда, згадувалося бойове минуле та сучасність.

«39 років тому розпочалася афганська війна, яка принесла горе двом народам: афганському й радянському. Багато кращих юнаків так і не повернулися, багато поранено, але всі, хто залишився, – «обпалені» тією війною. І біль цих втрат не зникне з народної пам’яті. Усі, хто гідно й чесно виконав військовий, інтернаціональний обов’язок, заслуговують на всенародну повагу. Я щиро бажаю всім вам миру. Знаю, що війна ще нікому користі не приносила…» – звернувся до учнів Дедела Олександр Григорович.

Він акцентував, що сьогодні, як ніколи, «афганці» повинні об’єднуватися, у час воєнного стану підтримувати спокій та стабільність суспільних настроїв, подавати гідний приклад молодому поколінню, стояти на сторожі патріотичного виховання, пробудження національної свідомості.

Надзвичайно торкнуло дітей слово-сповідь Олександра Григоровича. Він – один із тих, хто пішов на афганську землю. На щастя, повернувся. І сьогодні йому було, що пригадати. Гуртківці вирішили детальніше поспілкуватися з Олександром Деделою. Його спогади та думки сприймалися учнями, як слова людини, яка має значний досвіт життєвого та громадського життя.

У війні в Афганістані взяли участь більш ніж 546 тис чоловік. Через горнило радянсько-афганської війни пройшло більше 160 000 українців. З них 2 378 загинули. Поранення отримали більше 8 000 українців, з них 4 687 повернулися додому інвалідами. Остаточно радянські війська були виведені з території Афганістану лише 15 лютого 1989 року.

«Ми шануємо подвиг, цінуємо хоробрість, благородство, щиру відданість кожного рідній Вітчизні, примножуємо Славу та пам’ятаємо про полеглих. Схилімо свої голови у скорботі за тих, імена яких висічено на скрижалях нашої історії, імена загиблих земляків » - звернувся до всіх учасників зібрання Олександр Григорович.

Афганська війна залишила слід і в серцях нашого суспільства. Сотні молодих людей були призвані в армію і з честю виконали свій інтернаціональний обов'язок. В Афганістані втратили не тільки здоров’я, а й тисячі своїх бойових молодих побратимів. Водночас, випробування Афганістаном зміцнило кращі чоловічі якості, що дозволяє гідно протидіяти нинішнім викликам.

Фотографії зустрічі

Керівник гуртка
Нізохін Д.П.
Переглядів: 437 | Додав: O_o | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar